Brun utan sol

En fin och jämn solbränna är något som inte bara ser snyggt ut i andras ögon utan dessutom piggar upp det egna sinnet. Bor man långt uppe i Norden så blir det lätt att man känner sig lite blek och glåmig och därför kan några bruna nyanser göra stor skillnad på både utseende och humör.

Medan vi alla behöver solen för att må bra både in- och utvärtes så innehåller solljuset tyvärr också strålar som inte är så nyttiga och som bryter ner huden, ger rynkor och andra skador. För den som vill vara brun uppstår därför en problematik där valet ställs mellan solbränna och en ungdomlig och fin hud, men tack vare Brun utan sol-produkter kan alla åtnjuta det bästa av båda världar.

Vad är solbränna?

en solbrand kvinna

Att sola kan vara avslappnande, men passa dig så att du inte bränna dig.

I huden finns ett pigment som kallas melanin och vars uppgift är att skydda kroppen mot farliga UV-strålar. I länder där året domineras av soltimmar är det därför naturligt att invånarna har mörkare hudfärg medan solfattiga länder har gett människorna blekare nyanser så att de ska kunna fånga upp tillräckligt av det livsviktiga ljuset. Samma ämne påverkar också hårets färg, vilket åter förklarar varför människor i nordliga och sydliga länder har olika utseenden vad gäller kulören.

Om en blek person utsätter sig för solstrålar så börjar huden genast att försöka skydda sig genom att öka produktionen av pigmentet, varav den blir mörkare och resultatet blir det vi kallar för solbränna. Medan en viss mängd solljus leder till en eller ett par nyanser mörkare hud så kan för mycket leda till rena brännskador, och ju ljusare en person är till att börja med desto högre är risken för skador. I det ”bästa” fallet så består skadorna av att huden blir missfärgad eller rynkig och i det värsta att cellförändringar som leder till hudcancer uppstår. Av den anledningen är Brun utan sol ett fantastiskt alternativ för den som vill få en vacker, solkysst hudton utan att utsätta sin hud för alla dessa skador och risker.

Hur fungerar Brun utan sol?

tva solbranda kvinnor

Följ alltid anvisningarna för att få bäst resultat från din brun utan sol-produkt

Brun utan sol-produkter har funnits i Sverige i flera årtionden och är ett mycket bra sätt att bli brun på om man använder dem rätt. De innehåller ämnen som får huden att reagera som om den vore utsatt för solljus och med det blir den mörkare allteftersom. Beroende på hur mycket man använder och vilken produkt det är frågan om kan resultaten antingen komma direkt eller gradvis, och i många fall kombineras produkterna med återfuktande och närande ingredienser.

Förr i tiden fanns den här typen av produkt enbart som en kräm men idag har utbudet vuxit rejält och man kan bland annat välja mellan olika sprayer, oljor, mousser och servetter. Det finns till och med tabletter och kapslar som man kan skölja ner med ett glas vatten! Vilken sort man föredrar handlar framförallt om personliga preferenser då vissa gillar känslan av en olja medan andra tycker att en spray känns fräschare.

Oavsett vilken produkt man väljer att använda så är det extremt viktigt att följa anvisningarna för att uppnå det önskade resultatet som brukar vara från några dagar upp till en vecka, och genom att använda produkten regelbundet kan man upprätthålla en fin, gyllenbrun färg året runt. Se också till att du förstår hur den produkt du skaffat verkar: är det med snabba resultat där man inom loppet av några timmar fått en rejäl färg eller är det en så kallad ”grad-produkt” där man blir allt mörkare vid varje applicering? Medan de flesta produkterna är helt genomskinliga så finns det även bruna krämer, sprayer och mousser. Det är dock inte deras färg som gör dun hud brunare, utan den är i själva verket till för att du ska kunna se hur jämt du fördelat produkten över din hud.

De aktiva ingredienserna

När man använder Brun utan sol så är det inte frågan om att färga huden utifrån utan istället att aktivera pigmenten under ytan. Den främsta ingrediensen som ligger bakom denna process heter dihydroxyaceton som är ett slags sockerämne som vanligtvis utvinns ur sockerrör och som ”triggar” den färgande reaktionen under hudens yta. Ämnet är helt ofarligt och används även i vintillverkning.

Erythrulos är ett annat ämne som återfinns i Brun utan sol-produkter och en slags kolhydrat som även den påverkar hudens färg på ett mycket ytligt sätt. Det är ett ämne som är relaterat till samma kemiska reaktion som orsakar frukter att bli bruna om man skär i dem, och ingår därför i de flesta hudprodukter som ämnar ge en artificiell solbränna.

Olika sorters brun utan sol

Det finns, som tidigare nämnts i artikeln, flera olika sorter av brun utan sol. Nedan går vi igenom de vanligaste:

Krämer

Den mest klassiska varianten av Brun utan sol är en kräm eller lotion som helt enkelt smörjs in på kroppen och i ansiktet. Till en början märks ingen skillnad men efter en eller ett par timmar börjar resultatet långsamt att komma och av den anledningen är det bäst att vänta tills den slutgiltiga hudnyansen uppnåtts. Vill man bli ännu brunare kan man göra om behandlingen upprepade gånger, men då det tar lite tid så är det bra att låta det gå minst 24 timmar emellan.

Det är viktigt att huden är helt ren innan man använder produkterna och många föredrar att ge sig själv en ordentlig genomkörare med en peeling innan det bär av, så att huden är helt jämn och fri från döda celler som kan ge missfärgningar. Det är också en god idé att undvika att få kräm på ögonbrynen och att tvätta händerna ordentligt efteråt så att inte handflatorna blir bruna.

Mousse

En mousse är en lättare och luftigare version av en kräm och många föredrar produkten av just den anledningen. Genom att ”spraya ut” moussen i handen stryker man sedan in den i huden precis som med krämen och förutom att göra huden brunare brukar många mousser också ha återfuktande egenskaper, liksom ämnen som är välgörande som till exempel vitamin A eller aloe. Ju längre moussen sitter i desto mörkare bli huden och det brukar ta ungefär 5 - 6 timmar innan det slutliga resultatet uppnåtts. Om du är nöjd efter exempelvis tre timmar kan du avstanna förloppet genom att ta en dusch.

Spray Tan

Hollywoodstjärnornas favoritprodukt är så kallad Spray Tan där man, precis som namnet antyder, helt enkelt sprayar kroppen och ansiktet som man gör med håret. Ett vanligt missförstånd är att en Spray Tan i sig är färgad att man så att säga sprutar på en brun färg, när det i själva verket är fråga om samma princip som de andra produkterna. Att applicera en spray innebär att ett fint lager sprids jämt över hela huden och snabbt torkar efteråt, men man kan också massera in produkten med handen eller med hjälp an en specialutformad vante. Många av sprayerna innehåller närande och återfuktande ämnen och en flaska för kroppen brukar räcka till två omgångar.

Servetter

En kul och praktisk idé för personer som snabbt och enkelt vill bli bruna utan att nödvändigtvis behöva låsa in sig i badrummet och klä av sig. De här servetterna är impregnerade med Brun utan Sol-produkt och används som en våtservett i ansiktet. På bara ett fåtal timmar har man fått en fin färg, och även om resultatet inte brukar vara i mer än några dagar, till skillnad från de andra produkterna, så är det här en fantastisk lösning om man oväntat blivit bjuden till en fest på kvällen eller om man helt enkelt inte har tid att behandla hela kroppen.

Ansiktskrämer

Om du har extra känslig hud eller om du bara vill ha lite färg på kinderna så finns det krämer som enbart används i ansiktet. Du får en solkysst nuna som ser fräsch ut, och på bara några timmar ser du ut som du varit på en härlig semester. Tänk dock på att inte använda för mycket då det kan se konstigt ut med ett brunt ansikte och kritvita händer, och applicera även på halsen av samma anledning.

Kapslar

För den som inte vill smörja in sig med någon produkt så finns det kapslar som också kan ge bra resultat. Kapslarna innehåller bland annat beta-karoten, ett naturligt ämne som framförallt återfinns i morötter, och stimulerar hudens pigmentering och därför fungerar de på två sätt: dels genom att gradvis bättra på solbrännan, dels genom att bibehålla den färg du redan har. För bästa möjliga skydd så är det också bra att ta de här kapslarna några veckor innan solsemestern.

Brun utan sol-test - här är vinnaren! - Nyhetsmorgon (TV4)

Tillbehör

När man applicerar en Brun utan sol-produkt så kan det upplevas som lite knepigt att få så jämna resultat som möjligt, särskilt om man är nybörjare. Andra tycker också att produkterna kladdar och av den anledningen finns det fantastiskt bra vantar som är specialdesignade för att behandlingarna, oavsett om det är frågan om exempelvis en mousse eller en spray. Vissa föredrar att hälla eller spraya produkten rätt i vanten först och sedan smörja in kroppen, medan andra föredrar att först applicera den på kroppen och sedan börjar smörja. Oavsett vad man tycker bäst om så blir resultatet det samma: en jämn och fin solbränna och rena händer!

Tips för bästa resultat

För att solbrännan ska bli så jämn och fin som möjligt så är det viktigt att använda produkterna på bästa möjliga sätt. Det inkluderar även hur man förbereder sig, och här kommer några tips som garanterat kommer att föra resultaten optimala:

  • Ren och torr hud: Om huden inte är ren och torr riskerar du att få en fläckig och ojämn solbränna.
  • Exfoliera först: Genom att först använda en bra peeling produkt blir huden extra ren och bättre mottaglig för produkten. Se dock helst till att göra det minst ett dygn innan så att huden får återhämta sig lite först.
  • Undvik torra partier: Av samma anledning som att inte ha blöta partier på kroppen när du applicerar produkten bör du inte heller ha torra, särskilt om det är mousse eller spray som ska användas. Smörj in med en lätt lotion lite i förväg för att undvika missfärgade delar.
  • Less is more: Det är mycket bättre att till en början använda en mindre mängd och låta den verka, för att sedan ha på lite mer vid behov, än att ösa på för fullt o sedan se ut som en pepparkaka. Det går inte att ”ta tillbaka” resultatet, så skynda långsamt!
  • Var försiktig med händer och fötter: Huden ovanpå dem båda är mycket mer mottaglig för produkterna och därför kan de bli avsevärt mörkare än resten av kroppen, vilket kan ge en onaturlig och lätt komisk effekt.
  • Vänta med att duscha efteråt: Produkterna måste få sitta i åtminstone tre timmar innan du duschar.
  • Glöm inte de dolda ställena: Hur snygg färg du än får så är det aldrig kul med vita linjer – tänk därför på nacken, hårlinjen, under hakan och så vidare.
  • Tvätta händerna: Eftersom Brun utan Sol-produkter oftast är genomskinliga är det lätt att glömma bort att de fortsätter att verka på händerna efter applicering. Tvätta extra noga runt naglarna så att allt kommer bort om du inte använt vantar.
  • Tänk på kläderna: Av samma anledning som att man bör tvätta händerna noga så är det också viktigt att inte få missfärgningar på kläderna.

Avslutningsvis så bör det också poängteras att alla är unika! Du har säkert märkt att olika människor får olika färg i solen – vissa blir guldbruna medan andra mer rödbruna. Genom att testa dig fram försiktigt kommer du att kunna hitta den bästa metoden och produkten för just dig!

Är det verkligen riskfritt?

Många människor känner att det verkar lite onaturligt att manipulera sina hudpigment med olika ämnen och oroar sig för att använda färgande produkter. Studier har dock visat att dihydroxyaceton inte belastar vare sig hälsan eller miljön, och att man kan använda Brun utan Sol regelbundet utan problem. Färgförändringen sker mycket ytligt under huden och ger därför inga biverkningar. Man bör dock inte tro att det ger ett förhöjt skydd mot solen, utan fortsätta använda solkrämer som förut och att inte sitta för länge i direkt solljus.

Är man allergiker eller har tendenser att få utslag är det en bra idé att testa en mindre mängd av produkten i till exempel armvecket för att se till att man inte får en reaktion, vilket i de allra flesta fallen inte sker. Skulle man få en hudirritation efter användande så går den bort av sig själv inom några dagar. Den vanligaste ”biverkningen” är i själv verket att man råkat färga sina ögonbryn eller sina kläder, snarare än att hälsan påverkats på något som helst vis.

Senast Uppdaterad: 2020-04-02 11:03:53

Ge din syn på Brun utan sol
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu