Mildra ditt soleksem

Legat för länge i solen eller kanske inte skyddat dig ordentligt? Varje år råkar många människor ut för samma sak och de röda, kliande prickarna syns till på allt från armar, ben, bröstkorg eller rygg. Soleksem är väldigt vanligt och beror främst på att huden har blivit utsatt för solens starka strålar och trots att det är främst förekommande på hals och i ansikte, så kan eksem uppstå överallt på kroppens alla delar.

SoleksemMan kan lätt tro att soleksem bara uppstår om solen är mycket stark, men så är inte alltid fallet. Soleksem uppstår nämligen oftast på försommaren och anledningen till detta är för att huden ännu inte har vant sig vid den UV-strålning som solen ger. Har du tunn och mycket ljus hud är eksem betydligt vanligare, men naturligtvis ska även den med mörkare hud skydda sig med hjälp av en bra solskyddsfaktor.
Om du vet med dig att du har lätt att få soleksem är solskyddsfaktor den bästa lösningen på problemet. Se till att du börjar smörja in dig i god tid, även om solen inte känns speciellt stark just för tillfället. Detta är det enklaste och bästa sättet att se till att undvika att blåsorna ploppar upp, men hur gör man då om man redan lyckats få eksem?
Eksemen har redan uppkommit och nu kliar det både på hals och bröstkorg. Att lindra soleksem är fullt möjligt och det finns många olika läkemedel eller huskurer som man kan använda sig av. Kom ihåg att huden redan är både känslig och skadad, så håll dig undan från att mixtra alldeles för mycket själv.
Ibland kan soleksem uppkomma på grund av användning av läkemedel, även för den som aldrig har haft soleksem förut. Antibiotikakurer kan vara en mycket vanlig orsak till att huden blir mer känslig för solljus och även smärtstillande geléer kan ha samma effekt. Om man är i behov av att använda sig av läkemedel under sommaren bör man alltså alltid läsa på bipacksedeln om det avråds från att vistas i solen. Anledningen till avrådan är främst soleksem.
 

Så lindrar du eksemen

När huden har fått ta emot alldeles för mycket sol än vad den klarar av, reagerar huden med att bli varm, röd och svidande. Detta är den första skadan som uppvisas på huden och man bör alltså direkt vidta åtgärden genom att smörja in sig och hålla sig i skuggan, alternativt skydda området med ett plagg.
Ibland kan det krävas några dagar innan rodnaden går ner och det rekommenderas därför att man väntar fler dagar än man kanske egentligen vill. För många är det skönt att ta på något svalkan på rodnaden, t. ex. kylbalsam eller en aloe vera-kräm som har många positiva egenskaper. Se till att krämen du använder dig av inte innehåller något fett. I vissa fall fungerar det även bra att lindra huden med hjälp av kallt vatten. Se dock till att vattnet inte är för kallt, eftersom detta istället kan leda till att huden kylskadas.
Aloe vera är en mycket känd växt som fungerar utmärkt på solbränd hud och soleksem. Krämen är kylande och ser även till att torka ut eventuella blåsor som har uppkommit. För vissa fungerar krämen även mot klådan, men om det inte fungerar för just dig går det även bra att köpa en receptfri Hydrokortison CCS på närmaste apotek. Kom ihåg att även receptfria värktabletter ibland kan ha en mycket bra effekt på soleksem, åtminstone om det gäller att lindra svedan.
I vissa fall kan soleksemen ha blivit så svåra att hantera att man behöver söka vård. Oftast handlar det om att man inte har brytt sig om svedan och rodnaden och fortsatt att vistas i solen. Ju mer UVA-strålar som träffar huden, desto värre kommer eksemen att bli och ju svårare blåsbildning och smärta kommer man att känna av. Har man lyckats hamna i denna situation är det viktigt att man besöker en läkare som får ta sig en titt på den skadade huden. En svår skada kan t. ex. visa sig stor som en handflata och full med många kliande och besvärande blåsor.

Förebygg och skydda din kropp

Visst är det lätt att vara efterklok och de allra flesta människor har troligtvis någon gång varit där. Man är säker på att man kommer att klara av solen, eftersom man "blev ju så brun och hade så tålig hud som barn". Huden är det organ som utsätts för mest påfrestningar och får utstå alla olika typer av väderförhållanden, tvålar och rengöringsprodukter, men även krämer med olika typer av kemikalier.
Det gäller att vänja in huden med den sol som man så länge längtat efter. I början är solen mycket stark och därför räcker det oftast med en 5-10 minuter under solens strålar. Det kan vara lockande att äntligen få kasta av sig vinterjackan och slänga sig i solen på balkongen eller i en park och med rätt skydd och förberedelse är detta inget man behöver ta avstånd från.
Som tidigare nämnts är solskyddsfaktorn den viktigaste delen av att förhindra att soleksem uppstår. Har man känslig hud bör man aldrig understiga solskyddsfaktor 15 och för barn gäller en betydligt högre faktor än så. Se till att du väljer en riktigt bra produkt som lämpar sig specifikt för barn.
Parfymer, krämer, läkemedel, känslig hud eller oförsiktighet. Anledningarna är många men solskyddsfaktor är lösningen på alla. Parfymer bör man dock alltid undvika när man befinner sig i solen och vill man dofta gott är det bättre att spraya på kläder eller i håret och inte på huden. Vid användning av läkemedel bör man alltid följa rekommendationerna på bipacksedeln, oavsett om man har en bra solskyddsfaktor eller inte.
Under sommaren kan dock solen bli riktig het och på en redan skadad hud kan det brännas ordentligt. Ett bra sätt att skydda huden lite extra är därför att använda sig av luftiga och tunna kläder, som ändå täcker det skadade området. När man talar om riktigt små barn eller spädbarn rekommenderas det full klädsel och att man håller sig i skuggan så mycket som möjligt. Här ska allt från tår till huvud skyddas med tunna och svala kläder, just eftersom barns hud är mycket mer känslig.
Har man råkat ut för soleksem har man troligtvis lärt sig av sin läxa. En solig och fin dag är det dock få personer som vill sitta inne och uggla för att vänta på att eksemen ska lägga sig, men det är alltså oftast det som krävs för att huden ska kunna läka. Det gäller att tänka till en extra gång innan man beger sig ut i solen igen och det finns faktiskt två mycket bra rekommendationer att utgå efter.
Till att börja med är det viktigt att veta om att solen är som starkast mellan klockan 11.00 till 15.00. Under dessa tider bör man därför se till att hålla sig i skuggan eller helt enkelt vara inomhus. På en utomlandssemester är solen fruktansvärt varm under dessa timmar och många turister väljer därför att stanna inne eller ligga under ett parasoll för att inte bränna sig. Sveriges sol är dock också stark, så bara för att man inte har lämnat landet betyder det inte att man är garanterad en eksemfri sommar.
Du har säkerligen hört tjatet om solskyddsfaktor till leda nu, men sanningen är att det är så fruktansvärt viktigt. Glöm inte bort att det inte räcker med att endast smörja in sig en gång på morgonen, utan solskyddet avtar under dagen och behöver därför läggas på regelbundet. Se därför till att du alltid har med dig din solskyddsfaktor vart du än går. Vill man inte ta med sig den största tuben som följer med på en dag till stranden, finns det många små och bra förpackningar att använda sig av. Du kan till och med ta en egen ren och tom behållare och fylla på denna själv.