Bästa Silversalva 2021

Silversalva har många fantastiska egenskaper. Från början var salvan framtagen för att användas på djur, t.ex. i samband med öppna sår eller sticksår hos hundar och hästar. Idag ser användningsområdena dock helt annorlunda ut och många människor har förstått nyttan med att använda salvan även på sig själva. Vi har testat marknadens 3 mest populär silversalvor.

Vilken silversalva är bäst?

Enkelt förklarat kan man säga att silversalva är en antiseptisk salva som skyddar sår från att bli angripna av bakterier och infektioner. Salvan kan även användas på sårskorpor som har blivit röda eller irriterade, då salvan lindrar och motverkar uppkomsten till rodnaden. Som många även vet om så kan sårskorpor ha en tendens att klia väldigt mycket i slutet av läkningsprocessen. Genom att smörja på silversalva dämpas klådan och det är lättare att låta såret läka i fred. Den bästa salvan i vårt test är Ion Silver SilverCreme .

Ion Silver SilverCreme
Ion Silver SilverCreme
Bäst i test
1. Ion Silver SilverCreme
9,7/10
Storlek
50 ml
Pris / ml
3,98 kr
Kundbetyg
4.6/5
Till Butik
199 kr
Ion Silver Silversalva
Ion Silver Silversalva
2. Ion Silver Silversalva
9,7/10
Storlek
50 ml
Pris / ml
1,78 kr
Kundbetyg
4.8/5
Till Butik
89 kr
Ion Silver Silverlotion
Ion Silver Silverlotion
3. Ion Silver Silverlotion
9,3/10
Storlek
250 ml
Pris / ml
0,48 kr
Kundbetyg
4.8/5
Till Butik
119 kr

Vad används silversalva till?

Trots att silversalva främst används vid öppna sår så har salvan många andra användningsområden. Kika i punktlistan nedan för att se hur salvan kan hjälpa just dig.

 • Det har visat sig att silversalva kan fungera utmärkt i samband med acne-problem hos tonåringar, men naturligtvis även acne-problem hos vuxna människor. Det är främst när man får finnar eller acne som har blivit kraftiga och fyllda med var som salvan gör sig bäst.
 • Problem med svampinfektioner? Du är knappast ensam. Ju varmare det blir desto fler människor får problem med just nagelsvamp. Nagelsvamp kan även smitta i offentliga omklädningsrum eller simhallar. För att undvika att bli smittad bör man alltid använda sig av badtofflor i dessa sammanhang.

Har man däremot redan blivit drabbad av nagelsvamp är det viktigt att behandla. Silversalva har gett många goda resultat mot just nagelsvamp och det krävs sällan en speciellt lång behandlingstid. Du behandlar problemet genom att stryka på salvan på morgon och kväll. Inget mer krävs.

 • Som ovan nämnt så fungerar silversalva även till djur, vilket den främst är framtagen för. Silversalva kan strykas på öppna sår eller användas för att behandla såriga trampdynor eller hovar som drabbats av mugg. Silversalva används inte enbart på hästar eller hundar, utan fungerar på alla typer av djur.
 • Kliande och jobbiga eksem? Ingen fara! Silversalva har nämligen visat sig fungera riktigt bra på eksem hos människor och djur. Precis som vid behandlingen av nagelsvamp så bör salvan strykas på morgon och kväll tills problemen avtar.

Vad innehåller silversalva?

SilverkraemFör att förstå varför silversalva fungerar så bra behöver man även vara införstådd med vad salvan faktiskt innehåller. Det låter tämligen lyxigt med en salva som innehåller silver, men stämmer det verkligen att metallen finns inkluderad i själva salvan? Ja, precis som namnet beskriver så innehåller salvan faktiskt rent silver. Silver har man använt sig av under många år för att behandla olika typer av sår eller infektioner, eftersom den fungerar antiseptiskt och har antiinflammatoriska egenskaper. Eftersom silversalva kan komma från mängder med olika tillverkare är det inte alltid säkert att innehållsförteckningen är detsamma. Nedan finner du dock de ingredienser som man vanligtvis finner i salvan.

 • Kolloidalt silver
 • EMU-olja
 • Aloe Vera
 • Allantoin från valörtsrot
 • Ringblomma
 • Glycerin
 • Eteriska oljor

Med detta sagt är det tydligt att silversalvan endast är tillverkad på naturliga ingredienser. Den produkt man handlar in bör aldrig vara testad på djur och vara helt fri från parabener.

För alla situationer

Det är nog ytterst få människor som går runt med ett första hjälpen-set i väskan eller ett fullt utrustat apotek. Är det någon salva och produkt som man däremot bör bära med sig är det naturligtvis silversalvan, speciellt om man planerar att åka iväg , besöka stranden eller kanske till och med ge dig av på en semester. När man är ute på äventyr är det lätt hänt att man skrapar sig, faller, gör sig illa eller t.ex. får eksem. Att inte ha nära till ett apotek är grunden för att problem ska uppstå, men genom att vara förberedd kan du göra dagen betydligt enklare.

Det som gör salvan så otroligt smidig är främst att den går att använda på så många olika sätt, men även för att den är så lättlyftande i sig. Här behöver man inte oroa sig för feta, tjocka krämer som fläckar av sig på kläder, utan salvan absorberas snabbt av huden och man kan fortsätta sin vardag som vanligt. Även om salvan är väldigt enkel att applicera som den är så kan man även späda ut den med vatten och använda sig av en ren sprayflaska. Vissa sår kan vara riktigt elaka och att badda på salvan kan då kännas obehagligt och smärtsamt. Genom att kunna spraya på salvan så får såret den behandling som krävs, men personen som skadat sig slipper beröring.

Silversalva för djur

Visst har vi tagit upp en del sammanhang då silversalva används till djur, men mestadels har vi talat om alla de användningsområden som salvan har för människor. Eftersom salvan i grunden är tillverkad för just djur vore det inte rätt att inte tala om hur djurägare kan dra nytta av den.

Majoriteten av alla djurägare har någon gång råkat ut för en situation där det älskade djuret fått en skada eller ett sår. I många fall är såren oftast så milda att de går att behandla själv, medan andra sår är alldeles för kraftiga och behöver undersökas av en veterinär. Om såren handlar om sticksår, mindre öppna sår, eksem, sprickor i klövar/hovar eller t.ex. sår i nos, mun eller trampdynor så kan dock silversalvan vara den bästa lösningen och den snabbaste räddningen.

Silversalva kan användas för:

 • Öppna sår
 • Svampangrepp
 • Eksem
 • Såriga blåsor
 • Sprickor i hovar/klövar
 • Sprickbildningar på nos, mun eller trampdyna.
 • Mugg
 • Hovröta
 • Svamp i strålen (hov)
 • Kliande man eller svansrot

Är du osäker på om situationen tillåter silversalva bör du alltid rådfråga en veterinär innan användning. I de absolut flesta fall där något av ovanstående uppstått är silversalvan ett mycket bra och naturligt alternativ.

Sammanfattning

Oavsett om du är vuxen, barn, människa eller djur så är silversalva något värt att testa på. Salvan är relativt billig i inköp och går att hitta både online och i fysiska butiker. Innan du köper en silversalva så se till att du läser noga på innehållsförteckningen. Salvan ska innehålla Aloe Vera, EMU-olja, kolloidalt silver, Allantoin från valörtsrot, Ringblomma och glycerin. Du bör aldrig köpa en silversalva som innehåller kemiska preparat eller t.ex. parabener. Det ska vara så naturligt som möjligt för att kunna fungera på rätt sätt.

Läs mer: Vårda huden med EMS-salva.

Med så många användningsområden är det inte svårt att förstå varför salvan har blivit så populär. Människor använder salvan i hemmet, till sig själva och sina barn, men salvan används även på många föreningar där actionfyllda sporter står i centrum. Det är inte ovanligt att knän skrapas upp, armbågar får ta hårda smällar eller att någon helt plötsligt drabbas av eksem. Genom att alltid ha silversalva nära till hands kan man behandla problemet direkt och på så sätt även se till så att inga bakterier kan ta sig in och orsakar skada. Flaskorna/burkarna kommer i varierande storlek så att man själv kan bestämma hur mycket salva som man är i behov av. En rekommendation är att köpa en större förpackning och sedan använda mindre och rena behållare så att salvan lättare får plats i t.ex. handväskan, träningsväskan eller i resväskan. För den som vill går det även bra att blanda ut salvan i vatten innan den appliceras, t.ex. i en sprayflaska.

Senast Uppdaterad: 2021-04-07 10:45:08

Testvinnare - Bäst Silversalva

 • Ion Silver SilverCreme
 • Ion Silver Silversalva
 • Ion Silver Silverlotion
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
110 röster, Genomsnitt: 4.3 / 5